En Büyük Kertenkele; Komodo Ejderi

Fiziksel Özellikleri

Komodo ejderleri uzun kuyruklu, güçlü ve çevik boyunlu, sağlam uzuvlu büyük kertenkelelerdir. Dilleri sarı ve çatallıdır. Yetişkinler belirgin, büyük pullarla kaplıyken, gençler daha canlı bir renk ve desen sergileyebilir.

Komodo’nun çene ve boğaz kasları, büyük et parçalarını daha kolay ve hızla yutmasını sağlar. Çene içindeki hareketli eklemler sayesinde alt çenesini geniş açabilmesini sağlar. Midesi kolayca genişler ve bir yetişkinin tek bir öğünde kendi vücut ağırlığının yüzde 80’ine kadar tüketmesine olanak tanır. Tehdit edildiğinde Komodolar kaçmak için ağırlıklarını azaltmak amacıyla midelerinin içindekilerini kusma eğilimine girerler.

Her ne kadar erkekler kadınlara göre daha büyük ve iri olma eğiliminde olsalar da, cinsiyetleri gösteren hiçbir belirgin morfolojik farklılık yoktur. Komodoların cinsiyetini belirlemek, insan araştırmacıları için zorlu bir görev niteliğindedir.

Komodo ejderi dünyanın yaşayan en büyük kertenkelesidir. Bu vahşi ejderhaların ağırlığı tipik olarak yaklaşık 70 kilogramdır, ancak doğrulanmış en büyük örnek 3,13 metre (10,3 feet) uzunluğa ve 166 kilograma (366 pound) ulaşmıştır. Erkekler kadınlara göre daha büyük ve daha hantal olma eğilimindedir.

Yaşam Alanı

Komodo ejderleri, Rintja, Padar ve Flores dahil olmak üzere birkaç Endonezya adasıyla ve en büyüğü 22 mil (35 kilometre) uzunluğunda olan Komodo adasıyla yayılım göstermiştir. 1970’lerden bu yana Padar adasında görülmemişlerdir.

Tropikal savan ormanlarında yaşarlar ancak adaların her yerinde kumsaldan dağ tepelerine kadar geniş bir dağılım gösterirler.

Beslenme

Komodo ejderleri hemen hemen her tür eti yerler, leşleri toplarlar veya küçük kemirgenlerden büyük mandalara kadar değişen hayvanları takip ederler. Gençler öncelikle küçük kertenkeleler ve böceklerin yanı sıra yılanlar ve kuşlarla da beslenir. 5 yaşına kadar yaşarlarsa kemirgenler, maymunlar, keçiler, yaban domuzları ve geyikler gibi daha büyük avlara yönelirler. Bu sürüngenler besin zincirlerinin en üstünde yer alan üçüncül yırtıcılardır ve aynı zamanda yamyamdırlar.

Komodo ejderi kısa süreliğine 10 ila 13 mil/saat (16 ila 20 km/saat) hıza ulaşabilse de, avlanma stratejisi gizlilik ve güce dayanmaktadır. Bir saldırı başlatmadan önce, bir av yolu boyunca tek bir noktada, bir geyiğin veya başka büyük ve besleyici bir avın yolunu geçmesini bekleyerek saatler geçirebilir.

Komodo’nun avlanma girişimlerinin çoğu başarısız oluyor. Ancak avını ısırmayı başarırsa tükürüğündeki bakteri ve zehir birkaç gün içinde avını öldürme özelliğindedir. Hayvan öldükten sonra, Komodo güçlü koku alma duyusunu kullanarak cesedin yerini tespit eder. Bir öldürme genellikle birçok Komodo ejderi arasında paylaşılır.

Komodolar 300 metreye (985 feet) kadar uzaktaki nesneleri görebilirler; bu nedenle, özellikle gözleri hareketi algılamada sabit nesneleri ayırt etmekten daha iyi olduğundan, görme avlanmada bir rol oynar. Retinaları renkleri ayırt edebilirler ancak loş ışıkta görmeleri zayıf olabilir. İnsanlara göre çok daha küçük bir işitme aralığına sahiptirler ve bu nedenle alçak sesler veya tiz çığlıklar gibi sesleri duyamazlar.

Komodo ejderinin koku alma duyusu onun birincil yiyecek dedektörüdür. Havayı örneklemek için uzun, sarı, çatallı dilini kullanır. Daha sonra dilinin çatallı ucunu ağzının çatısına doğru hareket ettirerek avının organlarıyla temas kurar. Bu kimyasal analizörler, havadaki molekülleri tanıyarak geyik gibi avın kokusunu alır. Bazen bu sürüngenler 2,5 mil (4 kilometre) uzaklığa kadar leş veya çürüyen et kokusunu alabilirler.

Bu Komodo ejderinin büyük, kavisli ve tırtıklı dişleri onun en ölümcül silahıdır ve etleri etkili bir şekilde parçalamaktadır. Diş tırtıklarında en son yediği yemekten kalan et parçaları bulunur ve bu kalıntı, çok sayıda bakteriyi barındırır. Tükürükte en az yedisi oldukça septik olan yaklaşık 50 farklı bakteri türü bulunmuştur.

Araştırmacılar ayrıca ejderhanın alt çenesinde bir zehir bezinin bulunduğunu da belgelemişlerdir. Zehir, zararlı bakterilerin yanı sıra kanın pıhtılaşmasını da önler, bu da büyük kan kaybına neden olur ve şoka girmesini sağlar.

Komodo’nun ısırığı ölümcül olabilir ancak başka bir Komodo ejderi için bu geçerli değildir. Birbirleriyle tartışırken yaralananların bakteri ve zehirden etkilenmediği görülüyor.

Kaynak

BİLİMLE TASARLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir