Okyanusun En Tehlikelisi; Katil Balina

Coğrafi Aralık

Katil Balina (Orcinus orca), dünyanın tüm okyanuslarında yaşar. Arktik Okyanusu’nun kuzeyinden güneyine kadar her alanda tespit edilmişlerdir. Katil balina, daha soğuk suları tercih ediyor gibi görünse de tropikal sularda da gözlenmiştir.

Biyocoğrafik Bölgeler: Arktik Okyanusu Hint Okyanusu Atlantik Okyanusu Pasifik Okyanusu

Doğal Ortam

Katil balinalar sudaki deniz habitatlarında yaşar. Dünyanın tüm okyanuslarında bulunurlar. Normalde 20 ila 60 metre derinlikleri tercih eden katil balinalar, yiyecek aramak için kıyı şeridindeki sığ suları da ziyaret eder veya 300 metre derinliğe kadar dalar. Katil balinalar genellikle yıl boyunca aynı yaşam alanını işgal eder.

Habitat Bölgeleri: Ilıman tropikal tuzlu su veya deniz
Menzil derinliği:20 ila 300 m /65,62 ila 984,25 ft
Ortalama derinlik: 60 m /196,85 ft

Fiziksel tanım

Katil balinaların aerodinamik, siyah beyaz gövdeleri vardır. Sırt yüzeyi siyah renktedir, beyaz rengi çenenin altından anüsün hemen ötesine kadar uzanır. Ayrıca gözün üstünde beyaz bir nokta vardır. Her iki cinsiyette de sırt yüzgecinin arkasında gri bir nokta olan “eyer noktası” vardır. Yetişkin bir erkeğin ortalama uzunluğu 8 m, maksimum uzunluğu ise 9,75 m’dir. Dişilerde ortalama uzunluk 7 m, maksimum uzunluk 8,5 m’dir.

Yeni doğan balinalar 2 ila 2,4 m uzunluğundadır ve doğumda yaklaşık 136 kg ağırlığındadır. Erkek katil balinanın ortalama ağırlığı 7200 kg’dır. Kadınların ortalama vücut büyüklüğü ve ağırlığı erkeklerden biraz daha küçüktür. Erkeklerde dik sırt yüzgeci 1,8 m yüksekliğe kadar ulaşabilir; dişilerde ve olgunlaşmamış erkeklerde bu sırt yüzgecinin yüksekliği yalnızca 0,9 m’dir. Bu yüzgeç sağa veya sola doğru kıvrılır.
Ortalama kütle: 7200 kg /15859,03 lb
Menzil uzunluğu:9,75 (yüksek) m /31,99 (yüksek) ft

Üreme

Katil balinalar çok eşlidir; hem erkeklerin hem de dişilerin bir sezon veya ömür boyunca birden fazla eşi vardır.

Çiftleşme Sistemi: Çok eşli (rastgele) işbirlikçi yetiştirici
Katil balinaları vahşi doğada incelemek zor olsa da, bazı üreme alışkanlıkları kayıt altına alınmış ve esaret altında tutulan balinalar da incelenmiştir. Dişi katil balinalar, yılda birçok kez meydana gelebilen kızgınlığa girdiğinde üreyebilir. Ancak üremenin çoğu yaz aylarında gerçekleşir ve katil balinalar genellikle sonbaharda doğar.

Dişiler 6 ila 10 yaşları arasında cinsel olgunluğa ulaşır. Erkekler 10 ila 13 yaşları arasında cinsel olgunluğa ulaşır. Dişi katil balinalar 14 ila 15 yaşları arasında çiftleşmeye başlar. Dişilerin her 6 ila 10 yılda bir yavruları olur ve 40 yaş civarında üremeyi bırakırlar. Sonuç, 25 yıllık bir süre içinde 4 ila 6 yavrudur.

Esaret altında gebelik süresi 539 gün olarak kaydedilmesine rağmen gebelik yaklaşık 14 ay sürer. Katil balinaların aynı anda tek bir yavruları olur, ikiz yavruları yalnızca bir kez kaydedilmiştir. Yeni doğan yavrular sütten kesilmeden önce yaklaşık bir yıl kadar emzirilirler. Bazı araştırmalar yeni doğan yavruların neredeyse yarısının ilk yaş günlerinden önce öldüğünü göstermiştir.

Üreme aralığı: Dişiler her 3 ila 10 yılda bir ürerler.
Üreme sezonu: Üreme, çoğunlukla yaz aylarında meydana gelebilir.
Ortalama yavru sayısı: 1
Cinsel veya üreme olgunluğundaki yaş aralığı (kadın): 6 ila 10 yıl
Cinsel veya üreme olgunluğundaki yaş aralığı (erkek): 10 ila 13 yıl

Katil balina dişileri, yavrularını büyütmek için çok fazla enerji harcarlar. Yavruyu neredeyse bir buçuk yıl taşır, doğurur ve 12 ay emzirir. Bu süre zarfında anneler yavrularına avlanmayı öğretir ve yavrularını sürülerinin sosyal ağına dahil ederler. Katil balina yavrusu bir sürüde doğduğunda beslenme ve destek için annesine ihtiyaç duyar. Yavrular bağımsızlıktan sonra doğum kapsülünde kalır.

Ömrü

Katil balina ölüm oranı hayvanın yaşına göre değişmektedir. Ölüm oranlarının erkeklerde 12 ila 13 yaş, kadınlarda ise 20 yaş civarında en düşük olduğu söyleniyor. Vahşi doğada bir dişinin ortalama ömrü yaklaşık 63 yıl olup, maksimum 80 ila 90 yıldır. Erkeklerin yaşam beklentisi biraz daha kısadır; ortalama yaşam süresi yaklaşık 36 yıl olup maksimum 50 ila 60 yıldır.

İletişim ve Algı

Katil balinaların kullandığı 3 seslendirme şekli vardır: ıslık sesleri, ayrı çağrılar ve tıklamalar. Seslendirmeler hem iletişim hem de navigasyon için kullanılır. Bölmelerin içinde ve arasında iletişim kurarken ayrı çağrılar ve ıslıklar kullanırlar. Her bölmenin, diğer bölmelerden biraz farklı ses çıkaran ayrı bir lehçesi vardır. Tıklamalar yalnızca ekolokasyon için kullanılır.

Katil balinaların iyi bir görüşü vardır, ancak karanlık sularda avlarını yakalama veya yön bulma konusunda görüşleri etkili değildir. Diğer dişli balinalarda olduğu gibi katil balinalar da sudaki ortamlarını algılamak için sonar kullanırlar.

Balinanın kulakları, gözlerinin arkasında, dış kanadı olmayan çok küçük açıklıklardır. Katil balina ıslık seslerini duyar ve alt çenesindeki işitsel bül (kulak kemiği kompleksi) aracılığıyla tık sesi çıkarır. Ses dalgaları çeneden geçerek kulak kemiği kompleksine girer. Dalgalar bu kemiklerin içinden geçerek işitme siniri yoluyla beyne gider.

Yeme alışkanlığı

Katil balinalar son derece başarılı avcılardır. Katil balina diyetinin incelenmesi zordur ve çoğunlukla mide içeriğine bakılarak değerlendirilir. Foklar, deniz aslanları, küçük balinalar ve yunuslar, balıklar, köpekbalıkları, kalamar, ahtapotlar, deniz kaplumbağaları, deniz kuşları, deniz su samuru, nehir su samuru ve diğer hayvanlar dahil olmak üzere çok çeşitli büyük avları yerler.

Katil balinalar günde ortalama 45 kg yiyecek yerler. Küçük avları bütün olarak yutarlar, ancak daha büyük avları yemeden önce parçalama eğilimindedirler. Katil balinalar, kurtlar ve aslanlar gibi sosyal avcılardır. Genellikle sürüler halinde avlanırlar ve daha büyük balinalar gibi kendilerinden daha büyük avları avlamak için koordineli sosyal davranış ve iletişim kullanırlar.
Katil balinaların doğal yırtıcıları yoktur, ancak genç katil balinalar diğer katil balinalar veya büyük köpekbalıkları tarafından saldırıya uğrayabilir. Deniz besin zincirinin en üstünde yer alırlar.

Koruma Durumu

IUCN kırmızı listesine göre katil balina popülasyonları hakkında durumlarını değerlendirmek için yeterli veri bulunmuyor. Nesli tükenmekte olan türler kanunu listesindeki veriler, katil balinaların neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. CITES sitesinin Ek II’sinde yer alıyorlar, bu da onların neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olmadığı anlamına geliyor, ancak yok olma tehlikesine yaklaşmalarını önlemek için koruma çabalarına başvurulması gerekiyor. Katil balinalar, diğer balina türleri kadar insan sömürüsünden doğrudan etkilenmemiştir.

Kaynak

  • https://animaldiversity.org/accounts/Orcinus_orca/
  • Estes, J., M. Tinker, T. Williams, D. Doak. 1998. Killer Whale Predation on Sea Otters Linking Oceanic and Nearshore Ecosystems. Science, New Series, Vol. 282 No. 5388: 473-476.
  • Miller, P. 2006. Diversity in Soundpressure Levels and Estimated Active Space of Resident Killer Whale Vocalizations. Journal of Comparative physiology, 192: 449-459.

BİLİMLE TASARLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir