Altın çakal, Adi çakal, Asya çakalı ya da kamış kurdu olarak da bilinir. Kuzey ve Kuzeydoğu Afrika, Güneydoğu ve Orta Avrupa, Küçük Asya ve Güneydoğu Asya’ya özgü bir köpektir. Optimum yiyecek ve barınma imkanlarına sahip bölgelerdeki yaygın yayılımı nedeniyle IUCN tarafından En Az Kaygılı olarak sınıflandırılmıştır.
Fiziksel Özellikleri
Altın çakalın vücut uzunluğu 70 ila 85 cm, kuyruk uzunluğu ise 25 cm civarındadır. Ayakta yüksekliği yaklaşık 40 cm’dir. Kürkü genellikle kabadır ve çok uzun değildir. Paltosu genellikle sarı ila soluk altın renginde ve kahverengi uçludur, ama rengi mevsime ve bölgeye göre değişebilir. Kuzey Tanzanya’daki Serengeti Ovası’nda altın çakallar, yağışlı mevsimde (Aralık-Ocak) kahverengi uçlu sarı renktedir, kurak mevsimde (Eylül-Ekim) soluk altın rengine dönüşür.
Altın çakal, küçük bir kurda benzer fakat daha hafif bir sırta, daha ince bir yapıya, daha keskin bir namluya ve daha kısa bir kuyruğa sahiptir. Kışlık kürkü de daha alacalı-kırmızımsı rengiyle kurdun kürkünden farklıdır.
Altın çakal, ismine rağmen kara sırtlı ve yan çizgili çakallarla yakından akraba değildir; bunun yerine gri kurt, çakal ve Etiyopya kurduyla daha yakından akrabadır.
Menzil Kütlesi: 8 – 10 kg
17,62-22,03 Ib
Beslenme
Altın çakal, meyvelerden böceklere, küçük toynaklı hayvanlara kadar pek çok gıda maddesinden yararlanabilen, son derece uyumlu bir hayvandır. Her şeyi yiyen, fırsatçı beslenmesi, çok çeşitli habitatlarda yaşayabileceği anlamına gelir.
Doğal Ortam
Altın çakal, çakal türleri arasında en kuzeyde yer alan ve aynı zamanda en geniş yayılışa sahip olanıdır. Biyotoplarla yalnızca Doğu Afrika savanlarındaki kara sırtlı çakallarla örtüşür. Altın çakallar kuru açık arazileri, kurak kısa otlakları ve bozkır manzaralarını tercih eder.
Üreme
Temel sosyal birimi üreyen bir çift ve onu takip eden yavrulardan oluşan sosyal bir türdür. Altın çakallar çiftler halinde yaşarlar ve kesinlikle tek eşlidirler. Çoğu çakal ailesinde “yardımcı” adı verilen bir veya iki yetişkin üye bulunur. Yardımcılar, cinsel olgunluğa ulaştıktan sonra üremeden bir yıl boyunca ebeveynlerinin yanında kalan ve bir sonraki yavrunun bakımına yardımcı olan çakallardır.
Doğumlar çoğunlukla Doğu Afrika’da Ocak-Şubat aylarında ve Güneydoğu Avrupa’da Nisan-Mayıs aylarında meydana gelir, ancak tropikal Asya’da yıl boyunca gerçekleşir. Serengeti sarayının altın çakalları kurak mevsim sonunda yavrular, yağışlı mevsimde ise yavru üretirler. En az sekiz yıldır yavru ürettikleri gözlemlenmiştir. Gebelik süresi 63 gündür. Gençler ebeveynlerinin işaretlediği bölgedeki bir inde doğarlar. Çöplerde bir ila dokuz yavru bulunabilir, ancak normal sayı iki ila dörttür.
Doğumdaki ağırlık 200-250 gramdır. Yavruların gözleri yaklaşık on gün sonra açılır. Yavrular yaklaşık sekiz hafta emzirilir ve ardından sütten kesilir. Yavrular kusmayla beslenirler ve yaklaşık üç aylıkken katı yiyecekler almaya başlarlar. Her iki ebeveyn de yiyecek ve koruma sağlar. Cinsel olgunluk on bir ayda gelir.
Kaynak
- https://www.canids.org/species/view/PREKMW872861
- https://www.thainationalparks.com/species/golden-jackal
BİLİMLE TASARLA