Avustralya’nın Yavrusu; Doğu Gri Kanguru

Doğu Gri Kanguru ikonik bir keseli memelidir. Doğu Avustralya’da 5 km’ye kadar bir alanda 10 veya daha fazla kişilik çeteler halinde yaşarlar.

Özellikleri

Ön ayaklarından daha büyük arka ayakları vardır. Arka ayakları da büyük ve güçlüdür. Uzun kaslı kuyrukları, zıplarken denge sağlamak için ve hareketler yavaş olduğu zaman beşinci uzuv olarak kullanılır. Kürk, daha koyu olan yüz dışında açık gri yünlü renktedir. Kuyrukta da koyu renkli bir kürk ucu bulunur. Erkeklerin vücut uzunluğu 1,3 m’ye, kuyruk 1 m’ye kadar; dişilerin vücut uzunluğu 1 metreye, kuyruk ise 0,84 metreye kadar uzanır.

Yaşam Alanı

Yarı kurak çalılıklardan ormanlık alanlara, bitki örtüsü ve orman kalıntılarının bulunduğu bazı tarım arazilerine kadar değişen habitatlarda bulunmasının nedeni daha yoğun çalılıkları ve ormanların olmasıdır.
Gri kangurular, yıllık yağış miktarının 250 mm’den fazla olduğu iç ovalar ile kıyılar arasında geniş ve neredeyse sürekli bir dağılıma sahiptir. Doğu Gri Kangurusu, Tazmanya da dahil olmak üzere doğu eyaletlerinin çoğunda bulunur.

Beslenme

Kanguru ağırlıklı olarak belirli yiyecek tercihlerine sahip, otlayan bir hayvandır. Otçuldurlar, otları tercih ederler ancak bazı durumlarda mantarlar da dahil olmak üzere çeşitli bitkileri yerler. Otlarla birlikte protein açısından zengin genç yeşil sürgünleri yemeyi tercih ederler. Gece yaşayan büyük çetelerin akşam karanlığında toplanmasının nedeni yiyeceğin en bol olduğu yerde beslenmek istemeleridir.

Davranışlar

Genellikle öğleden sonra geç saatlerden sabahın erken saatlerine kadar otlatmak için dışarı çıkan ağaçların veya çalılıkların gölgesinde veya barınağında dinlenirler. Bir dizi gıdaklama sesiyle iletişim kurarlar. Agresif erkekler ve her iki cinsiyetten alarma geçmiş bireyler gırtlaktan gelen bir öksürüğü açığa çıkarır.
Kanguruların bacaklarındaki tendonlar, yaylanmış halatlar gibi hareket ederek hayvanın minimum eforla hızlı bir şekilde hareket etmesine yardımcı olur. Kaydedilen en yüksek hız, dişi bir Doğu Gri Kanguru tarafından saatte 64 km olarak belirlendi.

Üreme

Üreme yıl boyunca süreklidir ve yaz aylarında zirveye ulaşır. Ağırlığı bir gramın altında olan yeni doğan joey, çiftleşmeden otuz altı gün sonra doğar. Yardım almadan kesenin içine tırmanır ve kısa bir süre sonra dört meme ucundan birine bağlanır. Genç kanguru dışarıda hayatta kalıncaya kadar kese içinde büyütülür. Yaklaşık 9 aylıkken yavru keseyi terk etmeye başlayacak ancak zaman zaman emmeye devam edecektir. Bir Joey yaklaşık 18 aylıkken bağımsız hale gelir.

Koruma

Doğu Gri Kanguru kanunlarla korunmaktadır. Ancak binlerce yıldır yerli halklar kanguruyu yiyecek ve deri elde etmek için avlıyorlar. Avrupalılar on sekizinci yüzyıla geldiklerinde onlar da kanguru avladılar. Artık tüm Avustralya eyaletlerinde ve bölgelerinde kanguruları korumaya yönelik kurallar yürürlüktedir.

Doğu Gri Kanguru, ihracat için ticari olarak hasat edilebilen 4 tür arasında yer almaktadır. Bu sadece lisanslı avcılar tarafından yapılabilir. Bu 4 türün hiçbiri tehdit veya tehlike altında değildir. Kanguru eti artık sığır etine alternatif bir et kaynağı olarak görülüyor. Erozyona yatkın bölgelerde kanguruların yumuşak ayakları sığırların sert toynaklarına göre daha çok tercih edilir.

Kaynak

  • Parish, Steve: Amazing Facts About Australian Mammals. Vol.2 Steve Parish Publishing 1997.
  • Strahan R (Ed): The Australian Museum Complete Book of Australian Mammals. Angus & Robertson.

BİLİMLE TASARLA

https://www.facebook.com/haberburada2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir