Küçük ve Dikenli Arkadaşımız; Avrupa Kirpisi

Coğrafi Aralık

Erinaceus europaeus (Avrupa kirpisi) yaygın olarak Avrupa’da ve Orta Asya’da bulunur. Bu bölgenin yerlisi, Azor Takımadaları’ndan ve Hazaristan’a kadar doğuda bulunabilir. Kuzey Avrupa’dan İskandinavya’ya kadar yaygın olarak görülür. Genellikle Akdeniz’in güneyinde bulunmazken Lübnan’da görülmüştür. Erinaceus europaeus, 1800’lerin sonlarında tanıtıldıkları Yeni Zelanda’da da görülmüştür.

Doğal Ortam

Avrupa kirpisi ılıman alanlarda, özellikle tarla kenarlarında ve çitlerde bulunur. Sık ormanlık olmayan ve kum tepelerinde bulunan daha kuru alanları tercih ederler. Avrupa kirpileri ortaklaşa alanlarda bulunur ve genellikle ev bahçelerinde, mezarlıklarda, parklarda, tarımsal ekosistemlerde ve kış uykusu için uygun yerler sağlayan diğer alanlarda bulunur. Coğrafi aralığı boyunca genellikle deniz seviyesinden 2400 m’ye kadar olan yükseklikleri kaplar.

Habitat Bölgeleri

Ilıman karasal
Otlak ormanı
Çalı ormanı
Menzil yüksekliği
0 ila 2400 m
0,00 ila 7874,02 ft

Fiziksel tanım

Avrupa kirpisi, kendisini yerden yaklaşık 1 inç yüksekte kaldıran kısa bacaklı, küçük, yuvarlak bir hayvandır. Bitkiseldir ve her ayağında 5 adet iyi gelişmiş ped ve pençe bulunur. Birinci ve beşinci ayak parmakları ikinci, üçüncü ve dördüncü parmaklara göre daha küçük ve zayıftır. Paltosu beyaz – kahverengidir ve yanakları, boğazı, midesi ve uzuvları dışında her şeyi kaplayan dikenlerden oluşur. Dikenlerle kaplı olmayan alanlar sarı – kahverengi renkte kaba tüylerle kaplıdır, ancak beyaz kirpiler de görülmüştür.

Uzun, konik bir kafası ve burnu, kısa bir boynu ve kuyruğu, iyi gelişmiş gözleri ve kulakları vardır. Vücudunun uzunluğu 135 ila 265 mm arasında değişir ve erkekler genellikle kadınlardan biraz daha büyüktür. Kuyruk yaklaşık 20 mm uzunluğundadır.

Avrupa kirpisinin vücudunu kaplayan dikenlerin uçları ve tabanları beyazdır ve dönüşümlü kahverengi ve siyah bantlarla kaplıdır. İçi boştur ve ağırlıklarını azaltan uzunlamasına oluklara sahiptirler. Omurgalar keratinden yapılmıştır. Bir kirpi top haline geldiğinde, tüm dikenleri aynı anda dikilebilir; bu da, kirpinin sırtını kaplayan bir kas tabakası sayesinde mümkün olur. Yetişkin bir kirpinin vücudunu kaplayan yaklaşık 5.000 diken bulunur.

Erinaceus europaeus’un sütlü ve kalıcı dişleri vardır. Kalıcı dişlenme, alt kesici dişlerin aralarına sığacağı şekilde geniş aralıklı üst kesici dişlere sahiptir.

Diğer Fiziksel Özellikler

Menzil kütlesi
800 – 1200 gr
28,19 – 42,29 oz
Menzil uzunluğu
135 ila 165 mm
5,31 ila 6,50 inç
Ortalama bazal metabolizma hızı
2.434W

Üreme

Avrupa kirpileri yalnızdır ve bölgesel değildir. Bir erkek bir dişiyle karşılaştığında çiftleşme sürecine başlarlar; bu sırada erkek dişinin etrafını sararken kadın başını eğer ve çeşitli homurdanmalar, homurdanmalar ve tıslamalar yapar. Eğer erkek dişiye kur yapmayı başarırsa, birkaç kez ona binmeye çalışır. Çok sayıda çiftleşmeden sonra erkek dişiyi terk eder ve yavrularına herhangi bir ebeveyn bakımı sağlamaz. Tek başına dolaşmaya devam eder ve kış uykusuna hazırlanana kadar diğer dişilerle çiftleşmeye çalışır. Erkek ve dişilerin her mevsimde birden fazla eşi olur.

Çiftleşme

Avrupa kirpisi, kış uykusundan çıktığında ilkbaharın sonlarında (Nisan veya Mayıs) çiftleşmeye başlar. Dişilerden 3 ila 4 hafta önce ortaya çıkan erkekler, eş bulma şansını arttırmak için çiftleşme mevsiminde ev alanlarını genişletir. Bir erkek bir eş bulduğunda, onun etrafında dönerken kadın burnunu indirir ve duyulabilir bir şekilde savunmaya geçer. Eğer onu kabul ederse, dikenlerini düzleştirir ve kendini yere indirir, bu da erkeğe daha iyi erişim sağlar. Çiftleşmek için erkek, dişinin sırtına tırmanır ve dişlerini kullanarak dişinin omzuna tutunur.

Gebelik yaklaşık 35 gün sürer. Dişiler genellikle yılda iki yavru doğurur. Yeni doğanlar yaklaşık 3 inç uzunluğunda ve 0,3 ila 0,9 ons ağırlığındadır. 2-3 gün sonra yavrunun kas yapısı, dikenleri dik tutabilecek kadar gelişir. Bu beyaz ergen dikenleri yaklaşık 1,5 gün sonra yerini daha koyu dikenlere bırakır.

Pigmentli yetişkin dikenleri, yaklaşık 2 ila 3 hafta sonra ilk iki katın yerini alır; bu sırada gençler gözlerini açmaya ve nasıl top haline getirileceğini öğrenmeye başlar. Yavrular 4 ila 6 haftalıkken sütten kesilirler, bundan sonra ebeveyn bakımından bağımsız hale gelirler ve yaklaşık 1 yıl içinde çiftleşebilirler.

Kaynak

BİLİMLE TASARLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir