Fil Dişleri ve Gergedan Boynuzlarının Sırrı Ne?

Asya’da hayvan katliamının en önemli nedeninden biri, orta sınıfın artan çok fazla tüketiminin olduğunu söyleyebiliriz. Gergedan boynuzunun baş ağrısına iyi geldiği, cinsel gücü arttırıcı özelliğinin olduğu gibi inanışlar mevcut. Ayrıca alkolün yarattığı zararları bile iyileştirdiğine inanılmıştır. Asya’da fildişleri bir süs, sanat objesi ve ticari yatırım olarak görülmüştür. Sökülen fildişleri maalesef tekrardan çıkmıyor fakat gergedanların boynuzlarının tekrardan çıkma özelliği vardır.


Yapılan bilimsel araştırmalara dayanarak gergedan boynuzu keratinden oluşur ve bir tırnak ile eş değerdir. Verilere bakacak olursak 2013 yılında Asya’da ilaç ürünlerinin yapımında kullanılması için 30 bin fil ve 950 gergedan kaçak av kurbanı olmuştur. Yapılan tüm çalışmalara rağmen kaçak avlanma maalesef artarak devam etmiştir. 2007 yılında 13, 2011’de 448, 2012’de 668 gergedan kaçak avlanmıştır.


Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından yürütülen bir çalışma ile, Vietnam’da gergedanlara çok fazla talep olduğunu görebiliriz. Gergedan boynuzu için avcılara boynuz başına 3 bin euro verilip boynuzun özü için de yaklaşık 50 bin euro fiyat biçildiği belirtilmiştir. Ayrıca Vietnam’da gergedan boynuzu statü sembolü olarak bilinir. Ve kilosunun 60 bin dolara kadar satıldığı görülmüştür.


WTF’nin Yaban Hayatı Suç Girişimi yönetici olan Elisabeth McLellan, yasa dışı yapılan bu avlanmaların, organize suç örgütleri tarafından yapıldığını ortaya atmıştır.
Gergedan boynuzunun uluslararası ticaretine 1976’da büyük ölçüde yasak getirilmesine rağmen modern teknoloji etkisiyle yasak avcılığın yapılması önlenememiştir. Bu yasa dışı kaçak avcılık artık bir soykırıma dönüşmüştür. Güney Afrika hükümetinin yaptığı bir açıklamada 2014’te her ay ortalama 100’e yakın gergedanın kaçak avcılar tarafından katledildiği ortaya çıktı. 2013 yılında ise toplam 1000 gergedan öldürülmüştür.

Güney Afrika’da 20 binden fazla gergedan bulunuyor ve bu gergedanlar dünyadaki gergedan türlerinin yüzde 80 kadarını kapsıyor. Kruger Milli Park’ı kaçak avcılığın ve katliamın yapıldığı en bilindik yerdir. Bu yasa dışı yapılan kaçak öldürmelerin sayısının her sene gittikçe arttığını bu verilerden görebiliriz. Artık gergedanların soyu tükenme noktasına ulaşmaya başlamıştır.


Gergedanları kaçakçılardan korumak adına belli başlı yöntemler uygulanmıştır. Profesyonel yöntemlerle gergedanı sakinleştirerek boynuzlarını kesip, onları ölmekten kurtarmışlardır. Tabii bu işlem gergedanların günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemiştir. Boynuzları olmadan kendisini korumak zorlaşmıştır. Yapılan bu işlem kaçakçıları yine durdurmamıştır. Kaçakçılar kesilen bu boynuzların da peşlerine düşmüşlerdir.


Gergedanlar ve filler, yok olma tehlikesi altındaki türlerdir. Birçok ülke, uluslararası toplum ve çeşitli doğa koruma kuruluşları, bu hayvanların korunması ve yasa dışı kaçakçılığın önlenmesi için çeşitli faaliyetler yürütmektedirler. Yasa dışı ticarete karşı sıkı yasal düzenlemeler ve cezalar getirilmiştir ve yaşam alanlarının korunması için çeşitli projeler uygulanmıştır.


Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan bu hayvanlar için ve yasa dışı yapılan avlanmalarla başa çıkmak için alınan önlemlerden biri doğal parklardır. Burası modern silahlarla kuşanan askerlerle, insansız uçaklarla üst düzey bir korumaya alınmıştır. Kaçak avcılarla burada çatışmalar dahi yaşanmıştır. Yakalanan avcıların 10 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldığı söyleniyor.

BİLİMLE TASARLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir